Tennarmband

2017

Nordic Jewelry Design väljer att arbeta med tät spunnen tenntråd, tillverkad i norr, med en hög silverhalt (10%). Stommen som tenntråden (mönstret) sitter på är av vegetabiliskt garvat renskinn och finns i en begränsad färgskala. Färger som t.ex. orange, lila, rosa m.fl. är oftast kromgarvade och eftersom vi eftersträvar ett hållbart och genuint hantverk väljer vi bort kromgarvade skinn.

Vi använder oss av två olika tjocklekar på den spunna tenntråden, 0,35mm och 0,40mm. De klassiska tennarmbanden görs i olika storlekar, både bredd och längd. Vi har även tennarmband för barn, modell 1001 som kan beställas i webbshopen.

Tennarmband - en samisk tradition med ursprung från 1600-talet

Redan långt tillbaka i tiden användes tenntråd till att smycka dräkter, kragar och penningväskor. Även byteshandel med mässing och tenn var vanligt. Samerna spann tenntråden själva genom en speciell teknik där själva tennet spanns runt en sentråd för att få en mycket stark hållbarhet. Senare bytte man ut sentråden mot en slitstark björntråd.

Tennarmband, eller tenntrådsarmband som många väljer att kalla det, hade sin kulmen på 70-talet då det hölls många kurser i norra Sverige och tennarmbanden prydde armarna på både män och kvinnor.

Under senare år har tennarmbanden blivit populära igen och idag är det en hobby för en del men också ett levebröd för andra. Tennarmbanden kan ha en klassisk stil men det har även utvecklats till mer unika designer som passar till vardag och till fest.

 

Tennarmband på kvinna